Возенето в посока обратна на движението и страничните удари?

Страничен удар със столче за колаМакар че отговорът на този въпрос е кратък и лесен, той заслужава по-голямо внимание и разяснение от други. Въпреки че физиката на удара е идентична между возещо се в столче за кола напред дете, и такова обърнато назад, то проучванията показват, че возенето назад е четири пъти по-безопасно при силен страничен удар. Това се потвърждава от Крис Шерлууд- американски учен към Университета на Вирджиния, наскоро провел изследване сред 870 деца под 2 годишна възраст, преживели странични катастрофи.

Скандинавският модел отново предлага огромно предимство

и то поради много важни елементи и действия, които променят цялата динамика на катастрофата. При страничните сблъсъци, които съставляват около 25% от всички инциденти, акцентът е различен от челните удари. Докато при последните риска е от нараняване преди всичко на врата поради жестокото ускорение на главата, то същото ускорение не се наблюдава при странични удари. Там опасността идва най-вече от физическия контакт на главата с елементи на купето, което може да доведе до жестоки травми.

Pre-Impact Braking

Ако оставим настрана за момент в какъв тип столче за кола е поставено детето, позиционирането и движението на тялото се определят и от факта, че катастрофата започва преди удара. Съществуващият феномен е свързан повече с управляващия автомобила, отколкото със самия инцидент. Той се нарича Pre-Impact Braking, (свободно преведено като рязко натискане на спирачки преди удара) и се наблюдава в почти всички случаи. Именно това рязко намаляване предопределя и огромната разлика в безопасността между возенето напред и назад. Силното натискане на спирачки е естествен инстинкт и опит да се предотврати удар.

За съжаление при обърнато напред столче за кола от групи 1 и 2-3, pre-impact braking довежда до изхвърляне тялото на детето напред и тъй като торса е хванат здраво от коланите, единствено относително по-тежката спрямо другите части на тялото глава при децата излиза напред, често извън очертанията на страничната защита на детското столче за кола. И ако ударът съвпадне със страната от която то е поставено, главата е директно изложена на опасност. Именно поради това страничните удари се считат от производителите и учените за много по-опасни от челните и поради това се отделя по-специално внимание на разработката на страничната защита на детските седалки.

Както видяхме обаче, тази защита се обезсмисля от рязкото спиране при страничен удар, ако детето се вози напред, а всеки здравомислещ човек ще стори всичко по силите си да предотврати удара, или поне да намали скоростта и последствията. При возенето назад обаче се случва именно обратното- в което се заключават и огромните му предимства.

При рязкото натискане на спирачките точно преди удара главата и тялото на децата се движат отново напред, но тъй като столчето за кола е обърнато назад, децата потъват още по-навътре в него, максимизирайки страничната защита. Последвалият страничен удар изпраща интериорните елементи на автомобила в здравата конструкция на детската седалка, а не във вашето дете. Тогава реакциите ви като шофьор помагат, вместо всъщност да излагат децата на по-голям риск. Избирайки возенето в детски столчета в посока обратна на движението Вие отново взимате правилното решение!

 

Още по темата:

 

Возене на детето в посока обратна на движението?

Защо Шведските столчета за кола са просто по-добри?

Какво представлява удълженото возене назад?

Съществува ли някаква опасност за децата, когато са обърнати назад?

Доказателства, че возенето назад е много по-безопасно. Доклад на ANEC.


Share