Доказателства че возенето назад е много по-безопасно. Доклад на ANEC.

logo anecСкорошни проучвания¹, чиято цел е да анализират катастрофи в САЩ, Великобритания и Швеция, разкриват шокиращи противоречия между данните в практиката и статистиката от една страна, и законовите препоръки от друга. За много от изследваните инциденти при които са загинали деца, намиращи се в обърнато напред столче за кола или твърде малки такива, седящи в бустъри, заключението е, че ако те са били поставени в обърнати назад детски седалки, то най-вероятно са щели да оцелеят- много от тях даже без никакви наранявания.

Още повече, обърнати напред столчета за кола често са се проваляли в случаи, когато се е очаквало да предпазят адекватно детето

…например, като при не толкова тежки катастрофи, когато няма други наранени в колата, освен детето. При тези инциденти, нараняванията са били „на врата, главата и корема и гърдите“¹ . Изказаните разсъждения описват, че при така протеклите катастрофи, ако повечето от тези деца са били поставени в правилно инсталирани, обърнати в посока обратна на движението детски седалки, развръзката е щяла да бъде съвсем различна. Следователно, тяхното заключение е, че най-безопасният метод за возене на деца в колата е именно, когато те са обърнати назад.

Това естествено не означава, че возенето напред е същото като возенето без седалка, но статистически значим процент посочва, че макар и добро в същността си, не може да се сравнява като безопасност с возенето назад. Известни са множество обърнати напред столчета за кола, които са се провалили катастрофално в опазването на децата в ситуации, в които е трябвало да го сторят с лекота, докато при нито един от смъртните случаи с шведски седалки, когато детето е било назад, не може да се обвини самото столче за кола.

Особено значима забележка при возене назад е багажът да бъде добре укрепен, тъй като често летящи предмети от багажника са наранявали деца в такива седалки.  Без значение е посоката на движение при катастрофи, в които се наблюдава огромно проникване в интериора на колата. Тогава, каквато и да е системата, то тя може да бъде компрометирана. Поради това, освен че трябва да поставим децата назад, за да получат най-голям шанс да оцелеят, огромен фактор е и начинът ни на шофиране.

Шведите са пионери в детската безопасност с половин вековен опит в областта и най-очевидният и практически подход.

При неоспоримия факт, че около 75% от катастрофите са челни, най-лесното което може и трябва да се направи е просто да се обърне детето с гръб на удара и да бъде предпазено от здравото столче за кола, което именно правят в тази страна. Както посочват изследователите, логично е да се получават жестоки наранявания, когато „сравнително обемистата глава при малките деца трябва да бъде възпряна от крехкия им врат“¹. Това е рецепта за катастрофа и показва как дори при леки удари, седящи напред деца са често с разместени прешлени и се нуждаят от животоспасяващи операции.

Тестовете на независими организации, като Euro NCAP, също изразяват предпочитания за возене назад, тъй като „Натоварванията върху тестовите манекени са били значително намалени в обърнати назад детски седалки и генерираните сили са били по-равномерно разпределени по цялото тяло“¹ . Директното опазване на главата също е много по-добро от това нейното движение да се спира от врата. Също, возенето назад предпазва децата много повече при странични удари, които често са и най-смъртоносните.

Статистиката е безкомпромисна- в страните, където практиката е деца да се обръщат напред на около годинка, годишно загиват десетки и дори стотици деца в катастрофи, при които е напълно възможно да се оцелее. САЩ и Великобритания са примери за това. В Швеция годишно загиват по-малко от 1 дете от 0-6 годишна възраст при катастрофи. По-голямо доказателство от статистиката на реалния живот няма. А тя показва, че возенето в обърнато назад столче за кола е 5 пъти по-безопасно, поне до около 4 годишна възраст².

Източници:

1. http://www.anec.eu/attachments/ANEC-R&T-2008-TRAF-003.pdf
2. http://fcs.tamu.edu/safety/passenger_safety/certified-tech/rear-facing-seats.pdf

 

Още по темата:

Возене в посока обратна на движението и страничните удари.

Защо Шведските столчета за кола са просто по-добри?

Какво представлява удълженото возене назад?

Съществува ли някаква опасност за децата, когато са обърнати назад?

Возене на детето в посока обратна на движението?


Share