Защо шведските детски столчета за кола са просто по-добри?

детско столче обърнато назад usaБезспорно заради самия факт, че седалките са обърнати в посока обратна на движението. Но има и още нещо-  малки подробности, които не са за подценяване. Самото тестване на столчетата за кола преди те да бъдат предложени на потребителите, заедно с гъвкавостта и чистата прагматичност на здравия разум, който шведите прилагат вече половин столетие, също играят първостепенна роля. Много страни предлагат в момента различни от бебешките кошчета детски седалки, които могат да се използват обърнати назад.

В Европа например се предлага комбинирана Britax 0+,1, в която детето може да се вози до 13 кг обърнато обратно на движението. В САЩ, практиката да се използват такива столчета за кола датира от по-отдавна,  като там често лимита достига до 15 или 18 кг. Подобна е ситуацията в Канада- като обърнати назад столчета за кола се срещат и в практиките на страни като Австралия и Нова Зеландия. Там обаче, самите детски седалки и използваните методи са толкова по-различни от всичко, което се прилага в Европа, че както ще видим в други страници на сайта, водят след себе си доста условия и недостатъци, присъщи за модели копиращи основополагащата философия на шведския метод.

Сега обаче малко за самото тестване. Вероятно вече сте срещали дългата и сложна абревиатура ECE R 44/04, било на този сайт или като стикер някъде по детското столче за кола, което ползвате. Това накратко се нарича европейски стандарт, и според общия за всички страни членки в Европа закон е абсолютно задължително детското столче за кола да отговаря на него. Това е един добър стандарт, който е често обновяван според модерните изисквания за безопасност, и е може би най-стриктният от основните международни стандарти.

За сравнение, американският федерален стандарт FMVSS213 не е толкова подробен, и тества седалките при по-малко критерии, оставяйки на производителите сами да определят дали да тестват столчетата по-подробно. Нашият фокус е върху европейския стандарт, който освен достатъчно адекватен, се допълва чудесно от шведското доброволно маркиране, което не е международен стандарт само по себе си, но индикира едно наложено през годините качество, към което всички се стремят.

Трябва да се знае, че това доброволно маркиране е неизменна част от ECE R 44/04 и означава, че докато използването на канадска, американска или новозеландска седалка не е законно в Европа, то шведските седалки са напълно съвместими. Акцентът на Шведския метод е основно върху главата на детето и натоварванията върху нея при катастрофа.

Ето първото видео в тази статия, показващо ясно бялата контролна лента на главата на манекена. По този начин още на фаза тестване шведската практика, в комбинация с ECE R 44/04, дава най-цялостна картина за безопасността на едно столче за кола преди то да стигне до пазара. Никоя друга страна не предлага толкова стриктно и подробно изучаване на детската безопасност в колата.

Шведите са пионери в безопасността и не само заради Volvo. От 1965 година те слагат децата си в детски седалки, обърнати в посока обратна на движението. Съвременната им статистика не може да бъде достигната от никоя друга страна, метод или практика. В Швеция изключително рядко загиват деца в катастрофи от 0-4 години- за съжаление това е далеч от реалността за България. Нашият единствен вариант, за да защитим децата си максимално в автомобила, е да следваме това, което другите хора вече са открили и приложили успешно.

Още едно огромно предимство на шведския модел е, че освен стандартното тестване на детските седалки има и друг, доброволен тест, наречен шведски + тест, който е един от най-тежките в света и малцина производители на столчета за кола са предоставили техни продукти да се тестват по него. Там акцентът е отново върху главата. Този тест е толкова труден, че досега едва 4 столчета за кола са го преминали успешно. Ако седалката ви има синьо-жълтото лого на плюс теста, то можете да сте сигурни, че колкото до тестването, никъде по света няма да намерите по-добро. Множество производители дори не си помислят да подложат своите седалки на него. Интересно е да се спомене, че досега нито едно обърнато напред столче за кола не е успяло да премине теста- няма и да има такова.

Но не само тестването и здравината на шведските детски седалки са важни. Те имат и още едно огромно предимство пред останалите- нещо наречено ERF- Extended Rear Facing, което преведено означава Удължено Возене Назад. ERF не се предлага другаде, освен в Скандинавските страни- никъде не произвеждат седалки, в които детето да може да се вози RF до над 4 годишна възраст. Най-близо се приближават в САЩ, където някои от последните модели детски седалки позволяват возене назад до 18 кг, но често американските деца достигат тези килограми в доста по-ранна от българските си връстници възраст и реално не могат да се използват дълго. Това не означава обаче, че в България могат да се използват по-дълго- първо са незаконни, тъй като не са тествани по Европейските стандарти, а и не са практични, тъй като самите те са с доста къса конструкция, което означава, че в други страни децата ще трябва да бъдат обърнати напред също толкова рано.

Мнозинството от шведските детски столчета за кола са предвидени до 18 килограма с адекватна височина, така че едно четиригодишно дете да може да се вози все още в тях. Има и някои модели- най-популярните всъщност, които са до 25 килограма- представляващи не само най-голямата група столчета в света способна да поеме дете в посока обратна на движението, но и най-голямата в Европа с пет точков колан.

Дори поради някаква причина да не желаете да ползвате тези столчета за кола обърнати назад до лимита, те са комбинирани, така че да можете да ги ползвате и напред до 18 или до 25 кг, като последното е вече като бустери с висок гръб. Шведските детски столчета за кола наистина са най-доброто, с което можете да обезопасите вашето дете!

Share