Какво представлява удълженото возене назад?

Столче за кола volvoУдължено возене назад представлява различно нещо в различните страни. В Европа и България, ако дете продължава да се вози в столче за кола обратно на движението повече от 12 месеца вече се води удължено возене назад, но в скандинавските страни е нормално децата да се возят в посока обратна на движението до поне 4 годишна възраст. Тази практика при тях не се води удължена в никакъв случай. Още от 1962 година, когато Бъртил Алдман от университета в Гьотеборг прави първия дизайн на обърнато назад столче за кола, шведите се убеждават в невероятната безопасност на тези седалки. Именно затова обърнато назад дете до 4 годишна възраст е нещо напълно нормално да се види в тези страни, докато удължено е возенето назад над 4 годишна възраст до поне 6 или дори 7 години. Реално сериозна кампания в Швеция, за да се убедят хората да возят децата назад, започва през 1965 година с огромен успех. За щастие посланието е чуто и става практика. Макар, че европейските регулации позволяват дете да се вози напред още на 10 месеца, това е крайно нетипично за Швеция. Повечето европейски страни, с изключение на Норвегия не следват тази практика и все още имат дълъг път да извървят.

Информираните родители взимат правилното решение и вършат чудесна работа в обезопасяването на децата си.

От 1992 до Юни 1997 само 9 деца в правилно инсталирани обърнати назад столчета за кола са загинали в автомобилни катастрофи в Швеция. Всички от тези са били ужасяващи удари със огромно проникване и малцина други оцелели.

Добре, а колко дълго е безопасно да се вози детето в столче за кола назад?

Това е често задаван въпрос с много лесен отговор. Колкото повече, толкова повече. Няма никакъв риск и нито един минус- само ползи. Най-добре е да се вози детето назад, колкото е възможно по-дълго. До абсолютния лимит на столчето. Няма причина до да не се вози назад до 6-6.5 годинки. Возенето назад е ВИНАГИ по-безопасно, дори за възрастни.

Още по темата:

Возене в посока обратна на движението и страничните удари.

Защо Шведските столчета за кола са просто по-добри?

Возене на детето в посока обратна на движението?

Съществува ли някаква опасност за децата, когато са обърнати назад?

Доказателства, че возенето назад е много по-безопасно. Доклад на ANEC.

Share