Возене на детето в столче за кола обратно на движението- какво представлява?

Най-важното, което трябва да се знае.

Малко видео демонстриращо ползите от возенето на децата в столчета за кола в посока обратна на движението или за по-кратко RF (от англ. Rear Facing).

Забележете контролната лента на главата на манекена как остава цяла, показвайки минималното движение на главата, сравнено с возенето в традиционно гледащи напред детски седалки.

Именно това рязко движение напред поставя главата и врата на детето под огромен стрес. При удар само с 50 км/ч. теглото на тялото се увеличава 30 пъти, което означава, че в такъв момент едно нормално 4 годишно дете може да започне да тежи около 500 кг. Елементарната физика посочва, че колкото по-голяма е масата на едно тяло, толкова повече потенциална енергия се намира в него. Следващата таблица показва относителното разпределение на частите на тялото за различните възрасти и тяхната сравнителна пропорция.

сравнителна таблица децаОт таблицата се вижда  колко различни са пропорциите на тялото при новородено и едно по- голямо дете от една страна и разликата в телосложението между децата и възрастните от друга. Виждате как при децата главата заема много голяма част от общия обем на тялото, докато при възрастните тя е забележимо по-малка. Това автоматично означава, че тя съответства също и на по-голямо тегло. Както споменахме по-горе теглото означава енергия.

При удар на масата въздействат експоненти сили, които се формират според скоростта. Докато тялото е добре обезопасено при деца возещи се в столче за кола по посока на движението или FF (forward-facing англ.) от модерни пет точкови колани, то главата не е. Тя се придвижва силно напред под въздействието на силите на удара и в резултат вратните прешлени са поставени под огромно напрежение. В такъв случай може да се получи прекъсване, което е и най-сериозната заплаха, наред с травмите на главата и раменните стави, познато също като вътрешно обезглавяване. Изходът е често смърт или парализа.

 

Когато обаче детето е поставено в столче за кола обратно на движението, врата и главата остават в правилна позиция, защитени от самата конструкция на столчето за кола, която поема енергията на удара. Возенето в столче за кола обърнато назад е и много по-безопасно не само при челни удари, а и при странични, които заедно съставляват 95 % от всички инциденти, заради ефекта на pre-impact braking. За повече информация, посетете тази страница.

 

Накратко преди удар инстинктивно се натискат рязко спирачки в опит да се избегне инцидента или поне да се намали значително скоростта и ако детето се вози напред, то неговата глава излиза извън очертанията на страничната защита на столчето за кола, а ако е обърнато назад то потъва още по навътре в него и я увеличава значително. Срещат се обаче и доста предразсъдъци и неразбиране що се отнася да продължителното возене на деца в столчета за кола назад, които обаче биват лесно оборени и обяснени. Може да проследите връзките най-долу към подобни теми. Едно обаче е сигурно- всичко това може да звучи добре, но реално доказателствата се черпят най-вече от примерите на реалния живот. В този смисъл, возенето в посока обратна на движението не е нещо ново- както не са и отскоро известни неговите ползи. В Скандинавия традицията не само да се поставят децата в детски седалки за кола, но и те неизменно да бъдат обърнати назад, е от средата на XX век.

 

Дори човек да не се осланя само на теорията, фактите на статистиката не могат да бъдат лесно пренебрегвани. А тя сочи, че RF е 500% по- безопасно- без нито един минус или недостатък. В Швеция където в употреба са над 1 милион детски седалки, детската смъртност при катастрофи, която в много от развитите страни е най- големият убиец на деца, е практически нула. Изключително рядко се случва да загине дете в Швеция от 0-4 при катастрофа и това е единствено заради уникалната безопасност, която  предлагат детските столчета за кола в посока обратна на движението.

Share