Съществува ли някаква опасност за децата, когато са обърнати назад?

опасност за децата в столче за колаМного хора често се питат дали сгънатите крака на децата им в обърнато назад столче за кола не представлява голямо неудобство за тях? Още по-важно- не е ли опасно в случай на инцидент?

Досега, в цялата практика на возенето в столчета за кола назад, не е имало нито един случай краката на детето да бъдат наранени при инцидент, независимо колко са сгънати. Напротив, возенето в обърнато напред столче за кола носи много по-голям риск за това, както показва статистиката.

Както е известно на съвременната медицина крака се оправят,  но врата и главата- не!  А относно удобството за пътуване? Децата са невероятно пластични и гъвкави- много повече от възрастните. Пътуването назад не представлява никакъв проблем за тях и веднъж опитали, за повечето се превръща в предпочитан метод за возене.

Единственият риск за деца,  обърнати в посока обратна на движението,  идва от недобре обезопасен багаж. Инциденти от този род се е случвало да допринасят и за наранявания при катастрофи,  в които деца са се возили напред.

Самите шведски столчета за кола са толкова здрави,  че при проучванията на инциденти не се открива нито един случай,  в който седалката да не е действала както се е очаквало от нея, за разлика от обърнати напред столчета, при които особено в САЩ има документирани случаи на изхвърлени от тях деца и деца със сериозни наранявания при тривиални катастрофи по цял свят.

Все пак трябва да се отбележи,  че било возене назад или напред, при унищожителни катастрофи, със сериозно проникване и нарушаване целостта на купето всяка защитна система може да бъде претоварена. Возенето назад е най-ефективно и безопасно, до 5 пъти повече от традиционното за Европа возене напред, докато е в съчетание с внимателно шофиране и поведение на пътя.

Вижте тук за повече информация: http://www.anec.eu/attachments/ANEC-R&T-2008-TRAF-003.pdf

 

Още по темата:

Возене в посока обратна на движението и страничните удари.

Защо Шведските столчета за кола са просто по-добри?

Какво представлява удълженото возене назад?

Возене на детето в посока обратна на движението?

Доказателства, че возенето назад е много по-безопасно. Доклад на ANEC.


Share