Защо не може да има сравнение между това как се държи детето в бебешката кошница и обърнато назад столче за кола

бебе в столче за колаДецата от 6-ти месец нагоре започват да седят самостоятелно. Това отваря нови хоризонти пред тях и нови стремежи да изследват света около себе си. Бебешките кошници са чудесно предпазно средство, но тъй като са малки, тесни и доста легнали, децата ги възприемат като капан, който им позволява да виждат само тавана на автомобила и стените на кошчето. Това може да предизвиква допълнителна нервност и раздразнение, които няма да попречат особено много до първата годинка, особено при упорити и добре информирани родители, но могат да се окажат фактори за това да не продължат с возенето назад, а да сложат децата си в много по-малко безопасните обърнати напред столчета за кола.

Големите детски седалки, позволяващи возене обратно на движението до 4-6 годишна възраст нямат нищо общо с бебешките кошници, освен в едно- безопасността! Поведението на детето в бебешката кошница, поради причините изброени горе, също така не може да е показател как то ще се държи в голямата седалка. Детските столчета за возене назад са по-изправени, често вдигнати на бази, по-широки и позволяващи много по-голям зрителен ъгъл на детето. То вече се чувства по-голямо и вижда много повече интересни неща. Ситуацията отстрани, трафика отзад, лицето на родител, особено ако има допълнително огледало и т.н.

Освен това, ако детето не познава нито един друг начин на возене в колата, шансът да се противи ако продължи да стой назад е минимален. Учудващо често деца, возени в столчета за кола обърнати напред до около 2-3 годинки се забавляват в автомобила много повече, ако бъдат обърнати назад. Както сме споменавали и в други публикации няма нито един минус детето да се вози назад, съществуват единствено огромните ползи. Помислете върху това. Детските столчета за возене обратно на движението са често по-евтини- да не говорим за безопасността и удълженото време, което децата могат да ги използват. Така, че следващият път, в който детето ви плаче или се опитва да стане от бебешката кошница, помнете, че то може да е един чудесен пътник в по-голямо обърнато назад столче за кола от 6-тия месец или първата годинка нагоре, в зависимост от модела на столчето.

Иван Миланов 17.11.11

Share

Comments are closed.