За нас

Уважаеми Родители,

Всичко започна един хубав ден преди около година и половина, когато по-голямата ми дъщеря навърши 4 години. Съпругата ми реши, че приближавайки вече почти 18 кг тя бе надраснала своето столче за кола от група 1, но пък детето не е готово все още да бъде поставено в бустър и аз поех не леката задача да открия подходящо столче за кола- тоест такова, което да има 5 точков колан за деца над 18 кг.

След няколкодневно търсене във всевъзможни форуми и страници, най-вече от чужбина, единственото, което открих бяха футуристично изглеждащи обърнати назад шведски столчета за кола в сайт, който не предоставяше особено много информация. Единствено ставаше ясно, че се ползват до 25 кг с петточкови колани. Отговор на мое запитване към Britax Romer потвърди, че това са единствените модели в Европа, които предлагаха удължено ползване на такива колани в детско столче за кола. Уточнението Европа обаче ми се стори странно, тъй като до този момент не знаех че има разлика между столчетата за кола в различните континенти и страни.

Тогава си мислех, че дори това особено столче за кола, което бях видял обърнато назад и с множество колани около него, е широко разпространено и може да се купи навсякъде. Оказа се, че освен Britax-Romer има Britax USA, Britax Australia, Britax Hong Kong, Britax Thailand и т.н, и всичките предлагащи тотално различни не само като вид, но и като килограми и функции детски столчета за кола. Защо?! Отговорът бе, че малки бюрократични изисквания и спънки правят използването на столчета от един континент на друг напълно незаконно.

Малки разлики в стандартите скриваха съществуването на това огромно разнообразие от потребителите. Бях шокиран, но и щастлив същевременно, тъй като в САЩ открих модела Britax Advocate 70 CS предлагащ возене в петточкови колани до 33 кг.

Транспортирането до България беше кошмар, но когато най-накрая го получих, колкото и да ми хареса на външен вид, бях смаян колко малко е всъщност столчето. Как се предполагаше, че ще може да вози детето дълго, когато то вече го бе надраснало не на килограми, а съобразно критерия височина, който е равносилен.

Обяснението бе логично и когато го осъзнах вече бе късно да си върна инвестицията- без да звуча предубедено, но децата в САЩ бяха с по-различни килограми от нашите на една и съща възраст. Дете с ръст за 4 годинки и 30 килограма не бе нещо странно там, както разбрах и от форумите им за детски столчета. Именно затова те бяха направени до високи килограми, без да са предвидени за висок ръст. Бустърите им например возят деца до около 55 килограма, а не както е максимума в Европа до 36кг. Всичко това е много интересно, но аз се намирах там откъдето бях започнал.

В следващите дни открих, че всъщност след една определена възраст (задължително над 4 години, но препоръчително от 5-6 години) използването на бустери с висок гръб и триточков колан не е по-малко безопасно от петточковите колани. Така отново се върнах към европейската практика, която както откривах на различни места и то от американски източници, произвеждала столчета за кола като цяло с по-високо качество от техните. Освен това, колкото и невероятно да звучи, тези странни шведски столчета за кола до 25 кг. можели да возят деца до около 6 годинки, за разлика от приблизително 4 годишния лимит на 33 килограмовите американски, и то обърнати назад.

Изведнъж попаднах на мнения на хора от цял свят, опитващи и невъзможното да се снабдят с шведско столче за кола, точно както аз бях направил с американското, напълно пренебрегвайки това, което можех да намеря буквално в “задния ми двор” и то напълно законно.

Така започна всичко. Месеци наред попивах буквално всяка информация до която можех да се добера, задавах въпроси и четях и четях…..докато разбера, че всъщност по- дълготрайни и безопасни седалки от тези, обърнати назад просто няма. А шведските столчета за кола, не просто са обърнати назад, но могат да се ползват с петточкови колани по този начин по-дълго от която и да е било друга седалка или практика.

Така започна моето сътрудничество с една от най-големите и уважавани марки Britax Romer, които предлагат най-известните, качествени и доказани в реалния живот модели детски столчета за кола. Преминал съм успешно обучение за работа с шведски седалки в Улм – централата на Romer в Германия, за което съм удостоверен и със сертификат. Тъй като тези столчета за кола изискват специализирана консултация и обучение преди закупуване, Britax Romer ги предоставят на професионални търговци във Великобритания и Швеция, а нашето представителство на Britax Romer в София, България е единственото място, където можете да ги намерите освен в тези страни.

Нашата мисия е да представим в страната ни много по-безопасното возене назад, като целта ни е тази практика да се наложи, така както е в Швеция. Именно затова огромна част от работата ми е консултантска и демонстрационна.

Препоръчително е клиентите да ни посещават със собствените си автомобили, за да могат да тестват столчетата в тях и да получат адекватно и пълноценно обучение как безопасно да бъдат ползвани, тъй като процентът на грешка при инсталацията е твърде висок, ако хората не са получили качествено обучение от търговците. Тъй като самият аз съм баща търсещ най-доброто за децата си, възприемам това което правя не просто като бизнес, а повече като социална мисия.

Накрая, единствено Бог може да каже какво ще се случи, но моето обещание към Вас е, че никога не бих Ви посъветвал да ползвате столче за кола, което аз не бих ползвал за собствените си деца.

Искрено Ваш,

Иван Миланов

/ Официален представител на  Britax-Romer за България /

Share