Обезопасяване на детето в колата – десетте най-важни правила:

Факт е, че инцидентите с моторни превозни средства са най-големият убиец на деца до 14 години. Докато в някои от тези трагедии е невъзможно да се оцелее, в други- повече от 60 % от случаите, които са завършили фатално- са могли да бъдат предотвратени, но не са, тъй като деца от 0-12 не са се намирали в подходящи за целта столчета за кола.

В повечето от тези случаи децата не са били поставени правилно в седалките или самите седалки не са били инсталирани в съответствие с инструкциите. Според проучвания на Щатската федерална администрация за безопасно пътуване, грешната употреба на седалки достига до 80 %, понякога и до 95% в някои райони. Да мислим, че тъй като в нашата страна никои официален орган не гледа сериозно на детската безопасност в колата и следователно няма официална държавна позиция или статистика, то нашите деца са защитени или пък родителите не правят грешки при поставянето на седалките, е наивно и погрешно.

Добрата новина е, че правилното използване на подходящи за възрастта седалки спасява живот. Отново американската статистика открива (и тук трябва да отбележа, че в повечето случаи европейските седалки са произведени при по-стриктни стандарти и са по-добре тествани), че бебешките седалки намаляват фаталните наранявания със 71 %, а тези за по-големи деца с 54%. Статиите на тези страници могат да ви помогнат да откриете кои са най-важните неща, които трябва да направите, за да защитите по-добре вашите деца.

Десетте най-важни правила при детските седалки за кола:

  1. Децата винаги следва да се возят в седалки за кола с 5 точкови колани или бустър с висок гръб до достигането на 150 см височина или 36 килограма тегло- което настъпи първо.

  2. Никога не поставяйте детска седалка на предната седалка на колата, срещу която има активирана въздушна възглавница.

  3. Возете вашето дете обърнато назад колкото е възможно по-дълго. Възприемайте всяка смяна на седалката с такава от следващата група като намаляване на безопасността на детето, а не като награда и повишение. Не се радвайте, когато обърнете едногодишното си бебе напред- с това действие, то е вече пет пъти по-малко защитено.

  4. Всички детски седалки, които се продават по магазините в Европа би следвало да са сертифицирани по европейския стандарт (настоящият е ECE  R44/04-или минимум /03, обикновено обозначен със стикер някъде по седалката). Гледайте за него, защото се срещат на пазара у нас седалки, които не отговарят на този стандарт.  Изберете преди всичко не най-скъпата или най-прехвалената по тестове и форуми седалка, които никога не отчитат всички фактори и често не са реалистични, а тази която пасва най-добре във вашия автомобил и на вашите нужди, бюджет и изисквания.

  5. Винаги четете упътването на детската седалката подробно. Там често е упомената специфична за модела информация относно инсталацията и употребата, която може да не е очевидна.

  6. Уверете се, че коланите на детето са достатъчно стегнати, детското столче е здраво закрепено и приляга добре върху основната седалка. Винаги проверявайте дали коланът на автомобила е поставен правилно.

  7. Когато купувате детски седалки се уверете, че мястото от което ги взимате може да ви ги замени ако не пасват добре в колата ви или не е удобна за детето.

  8. Бъдете особено критични към използвани детски седалки, особено онези които са на повече от 6 години. Имайте предвид, че ако не сте запознати с историята на седалката, не знаете дали не е била в катастрофа и дали има или не видими или невидими повреди- пукнатини, счупена стиропорена пяна. Внимавайте за липсващи етикети, части или инструкции за употреба. Прочетете повече по темататук .

  9. Шофирайте внимателно и винаги поставяйте собствения си предпазен колан. Тези две стъпки са най-лесния начин максимално да защитите най-важните пътници в колата.

Моля, вижте и секцията с често задавани въпроси или ни пишете, ако не откривате това, което търсите. Детските седалки стават все по-добри и осигуряват растяща безопасност за децата, но наред с това и тяхната правилна експлоатация и инсталация се усложняват. За да използвате максимума им е нужно да сте запознати с всички подробности и правила, които са задължителни и не предлагат изключения. Затова винаги четете упътването и търсете специализирана помощ, особено при първата инсталация.

Още нещо, което трябва да запомните е да не променяте по никакъв начин дизайна на детската седалка – не добавяйте и не премахвайте нищо от нея. Не я използвайте по начин, който не е описан в инструкциите за употреба. Не променяйте инсталационните методи. Седалките са тествани по едни критерии и никой не може да ви гарантира, че ще опазят детето, ако не се използват при същите обстоятелства.

Share