Защо да НЕ купуваме столче за кола втора употреба!

Това е малко чувствителна тема за родителите с ограничен бюджет, които логично искат да сложат децата си в най-добрата възможна детска седалка. Не бива да се забравя обаче, че макар да изхождат от най-добрите си намерения, това може да се окаже едно от най-лошите решения, които могат да вземат относно безопасността на децата си.

Най-общо казано, вземането на седалки втора употреба е точно като руска рулетка- шансовете са всичко да е наред и седалката да е във видима и невидима изправност, но понякога, колкото и да е невероятно, може и да не е. Единствено безопасно е да се вземе такава, ако имате безрезервно доверия в хората от които я взимате- познавате добре историята на детското столче и то не е старо,на повече от 6 години, и не е участвало в катастрофи, независимо леки или по- сериозни. Ако нямате тази увереност, то наистина не е безопасно да си играете със съдбата.

Детските седалки за кола са невероятно здрави системи за безопасност, конструирани така, че да устоят и най-невероятните удари. Често при унищожителни катастрофи единственият оцелял, и то само с леки наранявания, пътник в колата е именно детето, поставено в правилно инсталирана седалка. Но има следната уловка- те са направени да бъдат почти неуязвими, но само по веднъж. Повече от това никой не може да ви гарантира. Столче било във всичко по- силно от лек удар на паркинга трябва да бъде изхвърлено и надписано като негодно, а коланите нарязани.

Веднъж понесло тези натоварвания, няма как да се знае, че не е повредено- дори външно да няма нищо видимо. Не може да бъде и тествано, тъй като единственият сигурен начин да се получат задоволителни категорични резултати води до неговото сигурно унищожаване.

Детските столчета са предимно здрава, специално обработена и произведена пластмаса, обвита от външната страна, където се намира детето, със стиропорена пяна, за която е доказано, че е най-подходящия материал, поемащ вибрациите и натоварването без те да наранят малкия пътник. Дори наскоро американските модели на Britax започнаха да произвеждат седалки със специално разработен черен стиропор, който е много по-гъвкав и абсорбиращ от традиционния.

Но това настрана- когато силите на удара не се измерват просто със субективно усещане, а в пъти земно притегляне, което прави дори децата да тежат по половин тон и буквално размазва вътрешните органи в ребра и кости докато се опитват да продължат движението си напред със скоростта с която се е движел автомобила точно преди удара, тогава дори импрегнираната пластмаса се чупи. Често това е очевидно за простото око, но понякога дори при силни катастрофи, и почти винаги при леки и средни, детската седалка изглежда като нова, без видими пукнатини, прокъсвания на коланите и др.

Това е подвеждащо!

Във вътрешността на пластмасата се образуват невидими микропукнатини, които при следващ удар могат да се разширят внезапно и буквално да разрушат седалката на части, лишавайки детето от каквато и да е било сигурност.

Купувайки детска седалка за кола втора употреба вие просто не знаете, колкото и добре да изглежда тя, какво се е случило с нея. Дали под бляскавия външен вид не се крие животозастрашаващ дефект причинен от катастрофа? Дали някой лишен от елементарен морал и отговорност не е решил да си върне, макар и малко, от инвестицията в нея. Дори детската седалка да не е била удряна, ако тя е на повече от 6 години, се появява друга опасност. Пластмасите, колкото и специални да са те, стареят. Под влияние на слънчевите лъчи и други фактори тяхната здравина намалява с годините. Ако се чете внимателно упътването, там обикновено го пише. Седалката може и никога да не е била удряна, но ако пластмасата е стара рискът е буквално тя да се разпадне, ако е подложена на такова натоварване. Долното видео е тест именно със стара детска седалка:

Добре се вижда как коланите на детето прерязват пластмасата и не предлагат никаква защита. Купуването на втора употреба детски седалки крие множество рискове, които просто не си заслужава да поемате, само и само да осигурите предполагаемо най-добрата седалка на детето си.

Помнете, че ако на нея пише ECE R 44/04 или ECE R44/03 то тя е достатъчно адекватна и безопасна, за да премине европейските тестове, които се водят едни от най-добрите в света, защото са тествани не само при челни, както американските, но и при странични удари. Ясно е, че при много силни удари- такива извън параметрите на теста, цената може и да взима превес и да ви дава по-голяма сигурност и качество, но това чисто и просто може и да не е така. Скъпата детска седалка, ако е втора употреба, може да е много по-лоша от най-евтината, но отговаряща на ECE R 44/04 такава. Ако сте сигурни в нещата, дискутирани в началото- вземете я, но ако не сте, дори не си го помисляйте. Втората употреба детски седалки са опасни!

 

Още по темата:

 

Употребяваните детски седалки безопасни ли са за употреба?

Обезопасяване на детето в колата- десетте най-важни правила.

Често задавани въпроси.


Share