Пътуване с деца- кошмар или почивка?

Пътуване в столче за кола- кошмар?Наскоро да сте пътували в столче за кола?

Случайно да са ви връзвали на едно място почти без възможност да помръднете в продължение на часове? За децата това е често срещано неудобство- поне за тези, които пътуват на дълги разстояния. Никога не се знае какво ще се получи от това- или ще е много приятно семейно занимание или ще пълен ужас, особено когато сложите детето стегнато в 5 или 3 точкови колани с цял куп правила за спазване. Проблемът е, че искате от една страна на него да му е приятно и удобно, но от друга правилата са категорични- независимо колко дълго, децата трябва винаги да са в подходяща седалка.

Ето няколко малки съвета как да постигнете траен мир по време на пътуването. Няма да ви кажа да изморите детето колкото е възможно повече преди да го качите в колата или пък да пътувате нощно време, поради същата причина. Нито пък ще ви посъветвам да го махнете от детското столче за кола, когато положението стане нетърпимо. В такива моменти и при подобни мисли винаги е добре да си повтаряте, че е по-добре вие да отидете на ушен лекар и психиатър, отколкото да чакате резултатите от опита да бъде спасен неговия живот. Така че едно е абсолютно сигурно и необходимо- безопасността идва на първо място, после е ред на вашия комфорт. Все пак, считайки че това условие е изпълнено, нека помислим какво може да се направи, за да се подобрят нещата малко.

 • Всичко зависи от възпитанието още от първия ден, в който го взимате с автомобила си от болницата. Ако возенето в детска седалка е всичко, което знае, то е малко вероятно да започне да му пречи в някакъв момент.
 • Кажете, че не е Ваша вината, но законът е такъв и полицията ще глоби мама или тати, ако детето не е в седалка. Опитайте се да се дистанцирате от това решение, като прехвърлите отговорността другаде. Така няма да сте лоши, че ги карате да седят в столче за кола.
 • Опитайте всичко, което ще предотврати скуката и съответно еретичните мисли- аудио приказки, подложки за игра и рисуване, игри в колата-например „виждам, виждам и т.н.“, но избягвайте тежки и заострени предмети.
 • Обяснявайте му какво точно прави седалката и от какво го предпазва. Обяснете му, че при катастрофа може да се нарани много сериозно, ако не е в столче за кола.
 • Обещанието за награда при послушно возене винаги прави чудеса.
 • Включете го в избора на седалка, доколкото е възможно- например защо то да не избере цвета на модела, на който сте се спрели.

Все пак винаги зачитайте възможностите на едно дете. Няма как да предприемете 10 часово пътуване без да спирате за почивки и за разнообразие. Децата са същества на навика и всичко, което рязко ги отделя от средата и рутината, им се отразява негативно. Така че, винаги бъдете снизходителни, но и никога за сметка на сигурността.

Също важно от гледна точка на безопасното возене, и как как да направите своето и тяхното пътуване далеч по-приятно, е да се следват следните препоръки, както са описани от Britax UK:

 • Докторите препоръчват да избягвате дълги пътувания, ако е възможно, поне докато бебето е поне на 6 месеца
 • Опитайте се да спирате за почивка поне на всеки два часа, за да ги изведете на въздух и да се разтъпчат малко.
 • Облечете детето подходящо, според температурата в колата.
 • Уверете се, че детето напуска колата само от страната на тротоара.
 • Ако е възможно активирайте защитата на колата, която предотвратява отварянето на вратата в движение.
 • Никога не оставяйте детето си в колата без надзор- ако все пак това се налага, обезопасете колата максимално- извадете ключа, дръпнете ръчната спирачка, включете на скорост и т.н.
 • Не поставяйте тежки, необезопасени предмети в колата, тъй като могат да се превърнат в сериозна опасност при катастрофа.
 • Не хранете детето с тежка храна преди дълги пътувания. Давайте малки, закуски и течности.
 • Ако на детето му стане лошо, намалете скоростта, отворете прозореца, и ако е възможно спрете колата и се разходете. Не е желателно да се пуши в колата.

Трябва да разберете кое работи за вас и да се опитате да намерите собствения си баланс. Всяко дете е различно, така че няма общи правила, които да действат универсално. Опитайте да сте търпеливи и помнете, че седалката е единствената възможност. Детето трябва да се научи да я търпи, дори да я харесва. Нека да знае, че е само негова и му е удобна.

Това е и една от причините да настоявате да тествате детската седалката, преди да я закупите.

Освен хубава и безопасна, е добре да е комфортна и да пасва добре в автомобила ви. Затова и има толкова много модели детски столчета за кола, макар и че всички са минали едни и същи тестове и стандарти. Опитвайки се да работите конструктивно, наред с малките пътници, и да поставяте акцентите върху сигурността и забавлението, няма причина пътуването ви да не се превърне в едно приятно занимание.

Още по темата:

Често задавани въпроси.

Обезопасяване на детето в колата- десетте най-важни правила.


Share