Сложете децата си в столче за кола- правилно!

Столче за кола Britax-Romer 0+Не си мислете, че знаете всичко за детската безопасност и катастрофите.

Почти никой не знае, освен може би най-добрите инженери в бранша, но дори те правят хиляди тестове, за да си отговорят на въпросите. В България всеки има мнение по всичко и въпросът за детската сигурност в колата не прави изключение. Дори да изключим пандемичната безотговорност сред българските родители, които не слагат децата си изобщо в седалки, няма как да пропуснем, че при другата половина, които го правят, използват седалките до такава степен неправилно, че всъщност няма голяма разлика с тези, които не ги слагат въобще.

Последните примери, които съм срещал, които не са в никой случай изолирани: обърнато напред бебешко столче; бебешко столче сложено на предната седалка, незакопчано, подпряно под таблото; три точков колан на бустър, минаващ под облегалката за ръцете само през бедрата на детето; 20 килограма дете в столче до 18 килограма и т.н. Съвсем малък процентът от децата в България са облагодетелствани от безопасността на правилно инсталираното столче за кола.

Напълно непростимо е в тази ера на обилна и лесно достъпна информация, иначе грижовни и интелигентни хора да постъпват толкова лекомислено спрямо децата си. Може би не го правят нарочно- никой не би помислил, че те не ги обичат достатъчно, или пък че осъзнават колко им вредят. Напротив, във всеки един друг аспект повечето се справят адекватно като родители, но са фатално идеалистично настроени, както към собствените си шофьорски умения, така и към цялостната ситуация на пътя. Абсолютната увереност в непогрешимостта на собствената преценка също е характерна за народа ни, но е напълно неадекватна в този случай. Просто няма как да се знае, кое е правилно относно детската безопасност в автомобила, преди да се прочете по въпроса- който и модел да се избере, е напълно необходимо да се изпълнят условията, за правилна инсталация и използване, в упътването на столчето.

Незнанието вече не трябва да е извинение.

Неправилно ползвана детска седалка, са просто пари хвърлени на вятъра– тя все едно не е сложена и може да причини повече щети, отколкото да помогне в случай на инцидент. Така че, в момента в който забравим че не сме вездесъщи, колкото и правилно да звучи някое собствено заключение в главата ни, следвано от собствената, ограничена от познанията ни логика, тогава ще имаме шанса да приемем, че има професионалисти, които не са си измислили тези указания напразно и че само правилното използване на детските столчета за кола може да спасява животи!

Още по темата:

Често задавани въпроси.

Обезопасяване на детето в колата- десетте най-важни правила.

Пътуване с деца в колата- кошмар или почивка?

Столчета за кола Britax-Romer- 5 точкова система с 360° защита


Share