Изофикс vs. колан?

izofixОбщото мнение, активно налагано от търговците на детски столчета за кола, не само в България, е че Изофикс куките за закрепяне на седалката към колата осигуряват по-голяма сигурност от използването на три- точковия колан.  Дали това е така или не, ще разберем по-надолу, но не бива да се пренебрегва фактът, че  Изофикс разполага с няколко значителни предимства пред инсталацията с колан: по-лесно е и е по-бързо! Ако видите секцията с „Често задавани въпроси“ ще разберете, че грешките при инсталацията на седалката достигат до 80 %, а някой път и повече. Една грешка, една пропусната стъпка, колкото и ужасно да звучи, може да означава разликата между живота и смъртта.

С продуктите, които ползват ISOFIX технология обаче грешките при инсталацията се намаляват значително, а в някои случаи и напълно. Ако това е причината, то цената си заслужава- има хора, за които инсталацията на детска седалка за кола е трудна и досадна задача и може ли някой да ги вини, че си плащат повече за това спокойствие?

Едно важно нещо обаче трябва да се знае- Изофикс ви предпазва от грешки, но не ви предпазва повече, когато возите детето обратно на движението! Досега практиката е показала, че макар и грешните инсталации да намаляват, то статистиката не се подобрява или влошава. Правилната инсталация на столчето с три- точковия колан на автомобила е много безопасна, но трябва да се отбележи, че Изофикс системата, когато е по посока на движението проследява пулса на удара по-добре и съответно заключението би могло да е, че е по-безопасна. Причините за тази разлика се коренят в законите на физиката. Когато столчето е по посока на движението и инсталирано с колан той се разширява с около 20% при челен удар, разширява се самата структура на столчето за кола, разширяват се и вътрешните 5-точкови колани и в резултат детето се движи напред близо до допустимите 550 мм по стандарт без нищо да го спира за около 1/3 от времето на удара. Това е по-лошото проследяване на пулса и в резултат накрая остава по-малко време и спирането е по-рязко. По този начин върху тялото на детето се насочва по-голяма енергия.

С Isofix по посока на движението нещата са по-различни. Твърдата система Isofix по европейски стандарт не се разширява при удар. Най-общо казано Isofix-а е метал в метал, при който няма разтягането на колана. По този начин остават единствено вътрешните колани на столчето, които като се разширяват постепенно, по-бавно поемат натоварването на удара и детето проследява пулса заедно с шасито на автомобила и силите върху тялото му са осезателно по-малки. Когато обаче детето е обърнато обратно на движението разликата между колан и Isofix се губи. Самата структура на столчето поема натоварването- главата и тялото са на една линия и не могат да се придвижат напред. Най-безопасната конфигурация по последни проучвания е обърнато назад столче за кола, инсталирано на предната седалка и подпряно на таблото. Тъй като таблото е реално най-здравата част на автомобила изместването върху него при удар е минимално- около 1-2 см. По този начин детето проследява пулса отлично и няма момент когато то е в свободно движение, в която и да е било посока. Ако столчето е обърнато назад на задната седалка и е подпряно на предната, то движението е малко повече тъй като самата предна седалка е по-мека и се измества повече напред.

Това обаче е по-скоро част от теоретични спорове. Накратко, реалната практика е показала досега, че ако возите детето по посока на движението то по-добре да бъде с Isofix система и с Top-Tether/подпорно краче вместо само с колан. Най-безопасно е обаче то да бъде обърнато с гръб на движението в специално Шведско столче и тук забележима разлика между колан и Isofix няма. Това са разликите, които трябва да вземете предвид, когато отидете да си избирате столче за кола.

Именно заради това повечето производители ви позволяват използването на един от двата метода- който и да изберете безопасността ще бъде сериозна, имайки предвид разбира се, че не се пропусне нещо при инсталацията.  Системата ISOFIX е направена, за да е лесно и бързо, особено ако трябва да местите детско столче за кола често от един автомобил в друг, а както видяхме горе, когато столчето е напред е и по- безопасна.

Коланите обаче също не бива да се подценяват– те са невероятно здрави защитни устройства, предвидени да предпазват много по-тежките възрастни пътници при удар. И помнете, че детските столчета за кола са тествани и по двата метода и са достигнали необходимите стандарти. Още повече, понякога е трудно да се постигне добра инсталация конкретно с Изофикс или с колан, и тогава винаги имате още един инсталационен метод, който може да се окаже по-успешен от другия. Помнете обаче- никога не ги използвайте и двата едновременно, колкото и логично да ви звучи, за да се застраховате. Ако се интересувате защо това е така вижте въпрос 1  от секцията често задавани въпроси.

Така че, ако искате Изофикс, вземете Изофикс- шансовете са, че ще ви е много по-лесно. Ако сте сигурни какво правите обаче, няма причина поради която да не си вземете детско столче, което се инсталира с колан, особено с гръб към движението. Във всеки случай трябва да вземете решение, което ще бъде съобразено с вашите нужди.  С Изофикс или с колан, винаги има опасност столчето просто да не пасва във вашата кола- Изофикс не ви гарантира, че ще се получи добра инсталация. Винаги четете упътването при инсталация с Изофикс или с колан, спазвайте стъпките дословно, не променяйте нищо и не импровизирайте.

Изофикс vs. колан?

Share