11. Как да сме сигурни, че столчето за кола е правилно инсталирано и здраво закрепено?

Прочетете подробно упътването на производителя, ако има някои специфични изисквания към инсталацията. Най-общо обаче, добра инсталация е, когато основата на детското столче не е отделена от седалката на автомобила. Ако инсталацията е с колан, а не с Isofix той не трябва да е усукан никъде, не трябва да има луфт било в частта на рамената или краката.

Когато сте готови, опитайте да разклатите столчето за кола при колана, като внимавайте да не счупите стиропорената пяна, и ако движението и напред-назад и няляво-надясно e не е повече от 2.5 см, то детската седалка е правилно инсталирана. Трябва да внимавате заключващият механизъм на колана на автомобила да не опира на пътя на колана на детското столче. Тъй като това звучи объркващо, вижте долната снимка.

Това се нарича buckle crunch и трябва да го избягвате, тъй като при инцидент може да постави заключващия механизъм на колана под огромен стрес, и той да се отвори. Накрая, препоръчваме винаги да гледате видео инструкции на производителя, за да се запознаете с особеностите на инсталацията за конкретния модел, и отново да проверите стъпка по стъпка описанието на инсталацията в упътването на столчето за кола.

Share