Съвети за детската безопасност в столчето за кола през зимата: дебело облекло

дете в детско столче за кола в дебело зимно якеТази публикация ще се опита да разясни  по-подробно въпросите поставени досега относно возенето в столчета за кола в дебело зимно облекло. Трябва да имате предвид, че макар ползите на голямото дебело яке за децата през този сезон да са големи, то може да представлява сериозна потенциална опасност, когато е в комбинация с детски седалки.

Според скорошно проучване на Morrck  76,3 % от родителите слагат децата си в столчета за кола, облечени в дебели палта или грейки и за повече от половината (55,9 %) не е известно, че това може да повлияе върху стягането на коланите, поставяйки децата им в голяма опасност.

Накратко: дебело, обемисто зимно облекло пречи на коланите на детската седалка да се стегнат правилно и в резултат са твърде хлабави, за да сработят ефективно. Това естествено не означава, че трябва да стягаме децата като статуи в детските седалки в името на безопасността, но родителите трябва да са запознати кое е безопасно и кое не.

Британското министерство на транспорта съобщава, че между 60 и 80 % от детските седалки за кола са употребявани неправилно, като обтягането на 5 точковите колани е посочено като най-често срещаната грешка. Получаването на правилно обтягане е по-сложно през студените месеци, тъй като е трудно да се прецени дали коланите са достатъчно стегнати, ако детето е със яке. За да се получи добре, родителят трябва наистина да стегне коланите здраво, като трябва да се знае, че винаги има риск детето да се претопли.

Morrck препоръчва родителите да ползват „теста с два пръста“, за да преценят дали има достатъчно обтегнатост, когато децата седят в детски седалки с якета или грейки:

1. Сложете детето в столчето за кола без дебела дреха.

2. Стегнете коланите достатъчно здраво.

3. Направете теста с два пръста. Трябва да можете да поставите два пръста под коланите при рамената на детето, НЕ при гърдите. Ако можете да сложите повече от два пръста, значи е твърде хлабаво.

4. Сложете детето в столчето с дебела дреха.

5. Без да регулирате коланите, опитайте да ги закопчаете. Само по този начин може да сте сигурни, че коланите на детската седалка са достатъчно обтегнати, дори когато детето е с яке.

„Тестът с два пръста“ може би не е толкова болезнено нещо, колкото звучи. И също така е лесно да спрете за малко, след като се затопли колата, за да махнете якето, ако детето започне да се претопля. Ако това не е подходящо препоръчваме да не включвате силно отоплението, за да намалите този риск.

Прегледайте и това видео, показващо нагледно теста.

Share

Comments are closed.