Видове Шведски столчета за кола.

В тази статия ще разгледаме видовете детски столчета, които се ползват предимно в Швеция- страната с най-добрата статистика за детската безопасност. Има два основни вида детски седалки за кола- такива, които се ползват обърнати само обратно на движението и комбинирани, които позволяват детето да се обърне напред като порасне.

Обърнати само назад столчета за кола:

дете в столче за кола britax hi-way II

Тези столчета са оптимизирани за возене обратно на движението за първите 0-5 години (или по-кратко в много страни). Използвайки обаче бебешко кошче от първия ден е обикновено по-доброто решение, тъй като децата са много мънички още и ще бъдат по-добре обхванати и гръбнакът им ще се намира в по-добра и правилна позиция. Повечето родители преминават към обърнато назад само столче за кола по някое време около 6-10 месец, но може към 3-4 месец също. Дори да не ни харесва трябва да обърнем децата си напред в някакъв момент. Тази възраст е различна, но е около 3-5 години в Швеция, 9-12 месеца в Германия, и 12-15 месеца в САЩ. Както виждате практиките са различни. Типично, обърнато само назад шведско столче за кола е Britax Hi-Way. Конкурентен съвременен вариант е единствено BeSafe Izi Kid. Тези столчета за кола обикновено позволяват возене обратно на движението до около 4 годишна възраст. Когато дойде времето децата да се обърнат напред често се избира директно бустър с висок гръб. Много далеч от безопасността предлагана от возенето назад, но все пак с добра защита.

Комбинирани столчета за кола:

Детски седалки и столчета за кола Britax first Class plusТези столчета могат да бъдат ползвани обърнати назад в началото и след това обърнати напред със 5 точков колан или като бустъри. Комбинираното столче за кола представлява точно това- то е комбинация между две различни седалки. Идеята е да имате детско столче за кола, което може да се ползва продължително време. Някои не ги харесват, защото ги описват като компромиси- много е трудно една детска седалка да е еднакво добра и безопасна за 8 месечно и за 6 годишно еднакво. Комбинираните столчета за кола са обикновено по-големи, което позволява по-дълго возене назад. Минусите обикновено са по-голямо тегло на самото столче и по-капризната откъм модели автомобили инсталация.

Типични шведски столчета за кола в тази категория са Britax Multi Tech, Britax Two-Way Elite, Britax First Class plus. Първите две са много популярни, като повечето деца ще могат да се возят назад или напред в тях между 6-7 годинки.

Share

Comments are closed.