3-те най-големи мита относно возенето с гръб към движението!

Топ 3 мита относно возенето в столче за кола с гръб към движението

возене с гръб към движението

Мит 1– Краката на детето са твърде дълги, за да се вози с гръб към движението- няма да му е удобно и ако претърпи инцидент ще си счупи краката.

ФактОбърнатите с гръб към движението деца могат да се возят безопасно и комфортно, дори с малко пространство за краката.

Вашето 6-месечно дете седи и щастливо си смуче пръстите на краката. Вашето 18- месечно си играе доволно на пода с краката на „W“, но Вие не можете дори да си представите да държите краката си в която и да е от тези позиции (а какво остава да сте доволни и щастливи), дори да сте учител по йога! След като сме монтирали много обърнати с гръб към движението столчета за кола за 3 и 4- годишни, мога да Ви кажа от опит, че тези по-големи деца, за които има много по-малко място за краката, отколкото за 18 месечното, не се оплакват от болка в краката. Все още ли не сте убедени? Някога наблюдавали ли сте 5- годишно, заспало в автомобила с брадичка върху гърдите, което се буди няколко часа по-късно, без никакви притеснения. Ако Вие направите това, няма да можете да мръднете врата си поне седмица. Децата са по-гъвкави от нас, тъй като разстоянията между прешлените и ставите все още не са напълно фиксирани.

Мит 2– Моето 14- месечно дете мрази да се вози в столче с гръб към движението- и иска да се вози обърнато напред.

ФактВашето 14- месечно мрази да е вързано неподвижно и не се интересува в коя посока е обърнато.

Много педиатри потвърждават, че напълно нормална част от развитието на детето е то да не обича да седи с колани неподвижно. Детето е любопитно, с новооткрита мобилност (пълзене, разглеждане, ходене) и иска да изследва света около него. Коланите на детските столчета за кола отнемат тази независимост и е много вероятно детето да протестира. Като други фази (спомнете си удоволствието от коликите) и тази ще бъде надрасната. Като опит през последните 14 години, съм забелязала, че възрастта, в която се мразят най-много детските седалки е от 12-15 месеца, и ситуацията се подобрява значително към 18-тия месец.

Ако Вашето 14- месечно открие кутия с кибрит, с която иска да играе, Вие няма да му позволите, независимо от шумните протести и рев, защото знаете че рискът е твърде голям. Същото е и с детското столче за кола- возенето напред е 5 пъти по-опасно, отколкото возенето с гръб към движението и увеличава шанса от наранявания, които не знаем как да оправим- тези на мозъка и гръбначния стълб.

Мит 3 На моето дете му се повръща, когато е обърнато с гръб към движението и трябва да бъде обърнато напред.

ФактОбърнати напред деца повръщат в колата също толкова често, колкото и обърнатите с гръб към движението.

Гаденето по време на движение се предизвиква, когато мозъкът започне да получава смесени сигнали относно движението и не може да се справи с тях- чувства че тялото е неподвижно, докато седи в колата, но очите казват на мозъка, че тялото всъщност се движи. Когато мозъкът не може да проумее как да разбере тези наглед противоречащи си стимули на тялото му става лошо. Волво са направили голямо проучване, включващо няколко хиляди подрастващи и не е открило никаква разлика в степента на гадене между тези обърнати с гръб към движението и тези гледащи напред. Въпреки това статистиката не помага, когато Вашето дете повръща! Ето и няколко съвета:

Най-важното нещо е да се уверите, че детето получава възможно най-добрата гледка в колата през ЗАДНИЯ прозорец. Децата и възрастните, на които им призлява в колата ще Ви кажат, че гледайки през страничните прозорци е бърз и сигурен начин да се почувстват много зле много бързо, тъй като нещата се движат много бързо през страничен прозорец- което обърква мозъка още повече. Гледането през задния прозорец (за обърнати с гръб към движението деца), или предния прозорец (за обърнати напред деца и възрастни) прави предметите да се движат по-бавно, отколкото изглеждат през страничните прозорци. За обърнати с гръб към движението деца поставете столчетата за кола толкова по-изправени, колкото производителят позволява. Когато е възможно, премахнете подглавника на автомобилната седалка, за да откриете още по-голям зрителен ъгъл за детето през задния прозорец. Ако е възможно, поставете детското столче по средата на задната седалка, тъй като там обикновено се открива най-добрият ъгъл през задното стъкло. Можете да помислите да блокирате видимостта за детето през страничните прозорци, тъй като не можете наистина да кажете на едно 2 годишно да не гледа през тях.

Уверете се, че неволно не предизвиквате гаденето- ако му давате играчки или книги, които изискват то да гледа надолу или да се концентрира, тъй като това е вероятно да предизвика гадене. Опитайте се да отвлечете вниманието на детето с игри или песни, които изискват гледане през прозореца. Ако е възможно, пътувайте по времето му за сън или лягане, тъй като на детето няма да му призлява, докато спи.

Много родители използват храна за разсейване по време на дълги пътувания- но за дете, на което му става лошо, това само ще влоши нещата. Давайте нещо въглехидратно, като геврек или сухари, около 1-2 часа преди пътуването, и след това опитайте да не го храните в колата.

Ако трябва да пътувате дълго, говорете с Вашия педиатър относно използването на медикаменти против гадене. Можете да опитате някои естествени, хомеопатични средства, включително специални гривни на китките (но се уверете, че тази, която вземете не представлява опасност за детето от задавяне!) и джинджифил.

Някои деца ще се чувстват зле в колата, независимо от посоката на движение- и най-лошата част е, че освен да гледате детето как му се повръща, ще трябва да изчистите детското столче за кола.


Източник- http://www.newparent.com/parenting-101-featured/top-5-myths-rearfacing/

Всички права върху българския превод запазени!

Снимката предоставена с любезната подкрепа на Г-жа. Дора Тонева. Всички права принадлежат на Г-жа Тонева.

Share

Comments are closed.